مواد معدنی و فواید آن برای بدن

مواد معدنی و فواید آن برای بدن

مواد معدنی در خون، وظیفة برقراری ارتباطات سیستم اعصاب را در قسمتهای مختلف بدن بر عهده دارند و باعث حرکت عضلات نیز می شوند. بدون مواد معدنی، ورزش به صورت حرفه ای و نیز کار خلاق امکان پذیر نیست. مواد معدنی، بویژه در طبیعت، به صورت املاح وجود دارند. به محض حل شدن این املاح در آب، مواد معدنی آن آزاد می شود و به اجزای حاوی بار الکتریکی تجزیه می شوند. به عنوان مثـال، اگر نمک آشپزخانه ( یا همان کلرید سدیم ) را در آب حل کنید، به اجزای تشکیل دهندة خود یعنی سدیم و کلر تجزیه می شود.

مهمترین مواد معدنی برای بدن انسان عبارتند از: روی، سدیم، کلسیم و .

روی و فایده آن برای قلب

برای اینکه ضربان قلب منظم و مرتب باشد و عضلات به درستی کار کنند، به "روی" نیاز داریم. علاوه بر آن، روی به همراه سدیم، مصرف آب بدن را تنظیم می کند و در ساخت نشاسته نیز موثر است. چه مقدار از این ماده معدنی ضروری است؟ با یک تغذیة معمولی نیاز به این ماده معدنی برآورده می شود. مقدار روی لازم برای بدن 2 تا 4 گرم در روز است.

کمبود روی در اثر عوامل زیر ایجاد می شود:

1.لاغری و رژیم غذایی سخت

2.افراط در مصرف الکل

3.اسهال و استفراغ

4.عرق کردن زیاد

5.مصرف برخی داروها ( قرصهای کاهش دهندة حجم آب در بدن، کورتون و ضد اسهال )

6.بیماریهایی مثل سرطان، دیابت، بیماریهای کبد و کلیه یا ورم روده

نشانه های کمبود روی

 عضله های روده و قلب هنگام کمبود روی به بالاترین حساسیت خود می رسند. ضربان قلب نامنظم می شود که تحت شرایطی می توانند خطر آفرین باشد. یبوست نیز از÷یامدهای کمبود روی می باشد.

منابع روی

"روی" قبل از هر چیز در مایه خمیر ( خمیر ترش )، قارچ، خشکبار، موزو بسیاری از سبزیجات وجود دارد.

توجه: شستن بیش از حد، توی آب گذاشتن و پختن مواد غذایی، از مقدار روی موجود در آنها می کاهد.

آیا مصرف بیش از حد روی به بدن آسیب می رساند؟

یک فرد سالم نباید ترسی از مصرف بیش از حد روی داشته باشد. زیرا کلیه ها مازاد آن را دفع می کنند. با این حال، در افراد دیابتی دفع مقدار اضافی روی با مشکل روبرو است. بیماران دیابتی باید از مصرف بیش از اندازة روی اجتناب کنند. اگر "روی" در بدن جمع شود، باعث آشفتگی، اختلال در سیستم گردش خون و اختلال در عملکرد عضلات و اعصاب می شود.

سدیم

در تنظیم مصرف آب در بدن سدیم، نقش اصلی را به عهده دارد. بدون سدیم، عمل هدایت توسط سیستم اعصاب انجام نمی شود.

چه مقدار سدیم لازم است؟

بدن روزانه به 5 گرم سدیم نیاز دارد. این مقدار بسیار کم است و در اغلب مواد غذایی که در روز مصرف می کنیم وجود دارد.

سدیم در مواد غذایی

 مقدار سدیم در مواد غذایی متغیر است. در اینجا فهرستی از مواد غذایی که حاوی سدیم هستند، ذکر می شود:

سدیم به مقدار کم ( کمتر از 100 میلی گرم ) مانند میوه جات، سبزیجات، شیر، ماست، سیب زمینی، ماکارونی و غلات.

سدیم به مقدار متوسط ( از 100 تا 1000 میلی گرم ) مانند کُرن فلکس، نان درست شده از آرد سبوس دار، گوشت طیور، ماهی قزل آلا، نان سفید، تخم مرغ رسمی.

سدیم به مقدار زیاد ( بیشتر از 1000 میلی گرم ) مانند زیتون، سس گوجه فرنگی، انواع پنیر، انواع سوسیس و کالباس.

کمبود سدیم در اثر فعالیت زیاد رخ می دهد. بدن به دلیل عرق کردن زیاد در زمان طولانی مقدار زیادی سدیم از دست می دهد. بنابراین، ورزشکاران باید مایعات فراوان بنوشند. در بهترین شرایط، استفاده از آب معدنی حاوی مقدار کافی سدیم که با آبمیوه مخلوط شده است، توصیه می شود. استفاده از آب معدنی علاوه بر مورد فوق، ذخیرة "روی" بدن را نیز دوباره تامین می کند.

کلسیم

کلسیم بیش از مواد معدنی دیگر و به مقدار زیاد در بدن وجود دارد. 99% آن در استخوانها و دندانها یافت می شوند. بقیه آن ، وظایف مهمی از جمله در خونریزی بر عهده دارد. همچنین اعصاب و عضلات بشدت به این ماده وابسته هستند و بدون کلسیم، دچار اختلال می شوند. به گونه ای که در نهایت به گرفتگی عضلات منتهی می شود.

کمبود کلسیم باعث نرمی استخوانها می شود. مقدار کلسیم به کمک هورمون تنظیم می شود. اگر این مادة معدنی به مقدار کافی در دسترس نباشد، سلول هایی که وظیفة ساخت استخوان را به عهده دارند، تخریب می شوند تا از کلسیم آنها استفاده شود. بنابراین، کمبوددراز مدت کلسیم باعث آسیب دیدن دندانها واستخوانها می شود.

کمبود کلسیم دلایل زیادی دارد:

مصرف کم سبزیجات تازه و فراورده های تازه شیر.

از دست دادن مواد معدنی به دلیل پخت طولانی مدت مواد غذایی.

مصرف زیاد فسفات ها که مانع جذب کلسیم می شوند. نوشابه ها، فراورده های پنیر، شکلات و کاکائو حاوی مقدار زیادی فسفات هستند.

چه مقدار کلسیم لازم است؟

نیاز افراد بزرگسال در حدود 800 میلی گرم و کودکان 1000 میلی گرم در روز است. این نیاز با مصرف شیر و لبنیات، سویاو حبوبات تامین می شود.

اگر این نیاز بر طرف نشود، باید کلسیم را به صورت قرص جوشان استفاده کرد. این کار باعث می شود که استخوانها بتوانند مدتها تحمل وزن بدن و بار و دندانها قدرت جوندگی بالایی داشته باشند. با مصرف کلسیم، خطر ابتلا به پوکی استخوان در زنان به حداقل می رسد.

کلسیم در پایداری غشای سلولی تاثیر فراوانی دارد. علاوه بر این می تواند باعث کاهش درد شود. در بسیاری از موارد، مصرف بالای کلسیم، باعث از بین رفتن کامل آلرژی می شود.

سخنی با شما دوست گرامی

سلام بچه ها امروز روز دوم که دارم واسه اینجا می نویسم خیلی هم خوشحالم چون اینجا گرافیک بالاتری نسبت به سیستم پرشین بلاگ داره البته پیش خودمون باشه
هدف اصلی من از ایجاد وبلاگ اطلاع رسانی به مردم در مورد موضوعات مختلف هست که اگر با یاری شما دوستان به انجام برسه خیلی خوشحال می شم

اعتیاد

نجات معتاد ، نجات یک فرد نیست ، نجات جامعه است

تعریف مواد مخدر:

مواد مخدر موادی هستند که مصرف آنها در انسان حالت لذت و خوشی کاذبی به وجود می آورد و وابستگی جنسی  و روانی ایجاد می کند و بروز همین حالات و کیف و لذت پس از اولین مصرف که در بعضی مواد فقط به علت کنجکاوی مبادرت به آن می گردد باعث تداوم مصرف و اعتیاد می شود .

مواد مخدر در حال حاضر از تنوع زیادی برخوردار است به همین جهت تقسیمات متعددی در مورد انواع آن از نظر منشا شیمیایی یا طبیعی وآثار مصرف و .....وجود دارد.

دسته اول:مواد افیونی (مواد سستی زا) ؛ حشیش ؛ و مشابهین آنها.

دستهای از این مواد بر روی جسم اثر می گذارد و دسته ای از آنها بر روی روان فرد تاثیر می گذارند.

تاریخچه :

در میان انواع مواد مخدر آشنایی با تریاک سابقه تاریخی طولانی تری دارد .لوحه های گلی کشف شده متعلق به هزار سال قبل از میلاد حاکی از آن است که سومریان از آن زمانها به کشت خشخاش پرداخته و از آن استفاده می کردند .خشخاش ابتدا در مصر کشت می شد . در ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد تخم خشخاش از مصر به یونان برده شد . در قرن پنجم قبل از میلاد بازرگانان عرب تخم خشخاش را به ایران وارد کردند .

بررسی های تاریخی در خصوص عرضه مواد مخدر نشان می دهد که این ماده توسط پرتغالی ها به هندوستان وارد شده است و قرنها بعد انگلیسی ها سهم بسزایی در شیوع اعتیاد به تریاک در کشورهای مختلف داشته اند و حتی انگلستان جهت افزایش سلطه تجاری خویش اقدام به تاسیس کمپانی هندشرقی کرد و از این طریق تریاک را به سایر کشورهای جهان صادر نمود .بدیهی است که تولید انبوه مواد مخدر و عرضه وسیع آن در بازارهای جهانی روز به روز بر شمار مصرف کنندگان مواد مخدر افزوده است به گونه ای که امروزه اعتیاد به مواد مخدر در ردیف بحرانهای مهم جهانی قرار گرفته است .روند رو به افزایش اعتیاد و خسارتهای اقتصادی ، اجتماعی و بهداشتی آن بر کسی پوشیده نیست . تخمین زده می شود که هر معتاد ایرانی هر سال حدود یک میلیون تومان به جامعه زیان اقتصادی وارد می کند .

نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد که درصد اعتیاد در سنین پایین در ایران رو به افزایش است. این تحقیق توسط دکتر عبدالرضا عزیزى، پزشک و درمانگر اعتیاد، از بررسی شرح حال دو هزار فرد معتاد منتج شده و در آن رویکرد به اعتیاد، به عنوان یک بیمارى که مستلزم درمان است، معرفی شده است. محقق در این پژوهش متوسط سن شروع اعتیاد را 24 سال ذکر کرده و افزوده است: از این افراد بیش از 51 درصد بین 20 تا 40 سال و 45 درصد زیر 20 سال سن داشته‌اند.

به اعتقاد وى، مهم‌ترین عامل اعتیاد به مواد مخدر در ایران و به ویژه در بین جوانان، ریشه در اعتقادات و فرهنگ مردم دارد که معضلات اقتصادى، بیکارى و نبود امنیت شغلی آن را تشدید می‌کند. در این تحقیق همچنین به نقش خانواده به عنوان اصلی‌ترین مراکز کنترل رفتار فردى اشاره شده که گاهی با آسیب‌پذیر شدن خود، عاملی براى گرایش جوانان به اعتیاد می‌شود. محقق معتقد است این محیط در ایران، طی چند سال اخیر به علت اختلال در روابط والدین با فرزندان از جمله به سبب گرفتارى پدر و مادر و یا اعتیاد آنها، متزلزل و ثبات آن با چالش روبرو شده است. دسترسی آسان به مواد مخدر در ایران (به خاطر همجوارى با افغانستان و در مسیر قاچاق بودن)، عدم یک برنامه مدون و پایدار براى پیشگیرى از اعتیاد، کمبود امکانات تفریحی ـ ورزشی و سرکوب برخی از خواسته‌هاى طبیعی جوانان از جمله علل ذکر شده براى گرایش آنان به استعمال مواد مخدر است. بر طبق نتایج این پژوهش، دوستان و محیط نامناسب عامل روى آورى 60 درصد افراد به مواد مخدر است و این عامل خود در بازگشت به اعتیاد همچنان پررنگ‌ترین عامل محسوب می‌شود. در این پژوهش 17 درصد معتادان درمان بیماری‌هاى بعضاً پیش پاافتاده مانند سرماخوردگی، دردهاى مفصلی، دردهاى عصبی و آرتروز را عامل استفاده از مواد مخدر ذکر کرده‌اند، که به اعتقاد محقق این نشانگر میزان تاثیر باورها و ضعف فرهنگی در خصوص مراجعه و اعتماد به پزشک است. همچنین، بسیارى به این علت که در هنگام ترک اعتیاد اذیت شده‌اند، به مصرف مجدد روى آورده‌اند که این می‌تواند نتیجه خود درمانی و یا عدم درمان صحیح از سوى درمانگر باشد. در این پژوهش در خصوص نوع مواد مصرفی و میزان آن توسط معتادان آمده است: سیگار، اولین ماده مصرفی در 19/73 درصد افراد است و این معتادان قبل از اعتیاد به مواد مخدر، سیگار مصرف می‌کرده‌اند.آقای عزیزى، همچنین در این تحقیق به بالا بودن مصرف «تریاک» در کشور اشاره کرده و افزوده است: نوع مصرف در 34/67 درصد بیماران تریاک، در 38/20 درصد افراد شیره تریاک و در 12/12 درصد معتادان هرویین می‌باشد. در این تحقیق آمده است: نزدیک به 40 درصد افراد تجربه استعمال حشیش و 50 درصد تجربه نوشیدن مشروبات الکلی را داشته‌اند. از دیگر یافته‌هاى این پژوهش، حصول یک رابطه معنی‌دار و معکوس بین میزان تحصیلات و اعتیاد است. به این معنا که افراد تحصیل کرده کمتر دچار اعتیاد به مواد مخدر می‌شوند و بیش از 90 درصد این بیماران بی‌سواد بوده یا داراى تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم هستند. در این پژوهش در خصوص انگیزه‌هاى ترک اعتیاد آمده است: بیش از 60 درصد از معتادان با اعلام انزجار از ادامه این روند و خسته شدن از وضعیت فعلی، براى ترک اعتیاد اقدام می‌کنند. درمان نامناسب اعتیاد توسط پزشکان ناوارد و ایجاد عوارض سوء براى فرد، ترس از اطلاع یافتن خانواده از اعتیاد فرد در هنگام ترک اعتیاد و ناتوانی افراد در شناسایی پزشکان رازدار و معتمد، از جمله عواملی ذکر شده که باعث می‌شود فرد برخلاف میلش به مصرف مواد مخدر ادامه دهد.

نوجوانان و جوان و و یژگیهای آن:

زندگی انسان در مراحل متمایز کودکی ؛ نوجوانی ؛ جوانی و بزرگسالی می گذرد . دوره کودکی فرد ک دوره اساسی برای تکلیف و شکل گیری و قوام شخصیت او به حساب می آیدو در این دوره طفل فاقد قوه تمییز است. دوران کودکی را شاید بتوان مهمترین دوران در زندگی فرد به حساب آورد. اختلالات و نابهنجاریهایی که در رفتار نوجوان در سن بلوغ ظاهر می شود ناشی از عدم توجه صحیح والدین به سن حساس طفولیت ؛نبودن برنامه های صحیح پرورشی در جهت رشد فکری افراد در این دوران بوده و منجر به عدم سازش و انطباق طفل با محیط و همچنین به وجود آمدن انحرافات اخلاقی ؛اجتماعی و سرکشی نسبت به قوانین جامعه می گردد. با توجه به بافت جامعه ما پسران نوجوان بیشتر از دختران در خارج از خانه به سر می برند و اکثر اوقات خود را در کوچه و بر زن و خیاان با دوستان باب و ناباب می گذرانند و با آنان همگام و چه بسا همدل و همراز می شوند و گاه نیز از مدرسه و درس کناره گیری می کنند که این خود خطری قویتر و جدیتر است.

شخصیت و رابطه آن با اعتیاد:

معتادین به مواد مخدر از گروههای مختلف اقتصادی؛اجتماعی ؛و......بوده و به هیچ وجه یک گروه خاص و متجانس از نظر شخصیتی نیستند.

به طور کلی از نظر شخصیتی و روانی ؛معتادان را در گروه کاملا متفاوت می توان تصور کرد.

گروه اول:مجرمین و متخلفین اجتماعی هستند و چون اعتیاد یک عمل خلاف است راه و رسم آنها شده است؛این افراد در حقیقت مجرمین معتاد بوده و دارای شخصیتی سایکوپات و یا ضد اجتماعی هستند.

گروه دوم:از قشرهای مختلف اجتماعی و دارای شخصیتهای مهتلف بوده و به مناسبت مشکلات تربیتی ؛شخصیتی ؛عاطفی و ..... به اعتیاد روی می آورند.

انواع مواد مخدر

۱ـ الف) تریاک : تریاک که از گرزه خشخاش تهیه می شود و در آب وهوای مختلف کشت و با وافور به طرز خاص و یا به صورت حبه مصرف می شود . تریاک معمولاً به رنگ قهوه ای سیر و دارای شکل خمیری است و بویی شبیه به ادرار مانده دارد و هنگام سوختن بوی چسب دوقلو را می دهد .تریاک بر روی قشر مغز اثر کرده قوه فهم و ادراک را کم نموده و حالت سستی و رخوت به وجود می آورد . مشتقات تریاک عبارت است از : مرفین ؛ هرویین .

1ـ ب) سوخته تریاک : پس از کشیدن تریاک ماده ای به رنگ قهوه ای سوخته و براق بدست می آید که سوخته تریاک نام دارند .

2ـ حشیش : حشیش از سر شاخه های گلدار و یا به میوه نشسته شاهدانه تهیه می شود . به رنگ سبز خاکستری و گاهی قهوه ای مایل به سبز است. حشیش بر مغز اثر تضعیف کننده داشته و حالت انبساط خاطر و اعتماد به نفس و احساس آرامش و غالبا حس پرواز کردن در شخص مصرف کننده ایجاد می کند و بر عکس تریاک حالت خماری ندارد.

معتاد به حشیش تحریک پذیر است ؛قالبیت ذهنی و حرکتی مصرف کننده کم می شودو در صورت عدم دسترسی بدین ماده :حالت خشم و اضطراب و بیقراری و حتی میل به خودکشی و اعمال خشن داشته ؛بیباکو بیپرواو درنده خو و مستعد ارتکاب هر گونه جنایت خشونت آمیز می گردد. حشیش سبب پر حرفی و خنده های بی دلیل و گاهی نیز دادو فریادهای بیمورد و توهم می گردد. استعمال زیاد حشیش سبب مسمومیت و تضعیف مغز شده ؛سر انجام معتاد را به بیماریهای روانی مبتلا می سازد . معتادان حشیش غالبا به استعمال هرویین و آمفتامین کشانده می شوند.

3ـ هرویین : یکی از مشتقات مرفین است . پودری است بسیار نرم و سفید رنگ که انواع بسیار ناخالص آن قهوه ای رنگ می باشد . هروئین حرکات ارادی تضعیف و میل جنسی را کم کرده و انواع دردها را تسکین می دهد و یک حالت رویای شیرین و انبساط خاطر و آرامشی درونی موقت به وجود می آورد.

4ـ کوکایین :ماده بلوری سفید رنگ که از برگ کوکا که در آمریکای جنوبی و جامائیکا و... کشت می شود تهیه می گردد کوکایین که محرک قشر مغز است سبب بی خوابی و هیجان می شود مصرف کننده ابتدا حالت انبساط خاطر و آرامش دارد و خود را سعادتمند تصور می نماید . کوکایین مانند حشیش وابستگی جنسی ایجاد نمی کند لکن وابستگی روانی آن شدید است وواکنش بیماران صرعی در معتادین کوکایین دیده می شود .

5ـ کدئین: ماده سفید رنگی است که بصورت قرص های خالص یا بصورت ترکیب با استامینوفن ، آسپرین یا شربتهای ضد سرفه مورد استفاده قرار می گیرد . مصرف مکرر و بدون دلیل و یا به بهانه های بی مورد قرص های آسپرین یا استامینوفن کدئینه می تواند نشانه ای از اعتیاد باشد .

6ـ ماری جوانا: ماده ای است شبیه به توتون که سبز رنگ و زبر بوده و به روش تدخینی( دود کردن ) مصرف می شود.

8ـ مرفین : پودری است سفید رنگ یا به رنگ کرم و یا گاهی قرمز آجری . تلخ مزه و بی بوست . این ماده در حالت خالص ، نرم و ورقه ای است ، شکل تزریقی هم دارد . بعد از استعمال در فاصله ۱۵ تا ۱۳۰ دقیقه اثرات تخدیری خود را به سیستم عصبی به جا می گذارد. معتادین به مرفین نسبت به زندگی بی تفاوت شده و حالت خواب آلودگی دارند.

طریقه های مصرف مواد مخدر :

به طور کلی مواد مخدر به روشهای زیر مصرف می شود :

۱ـ تدخین ( دود کردن ) ۲ـ استنشاق ۳ـ خوردن ۴ـ تزریق .

ابزارهایی که وجود آنها می تواند حاکی از مصرف مواد مخدر باشد عبارتند از :

وافور ، قلیان ، چپق ، پیپ و انبر کوچک

سیخ ، میله ، سنجاق باز شده و سوزنهایی که سر آنها سیاه شده باشد .

قوطی کنسرو یا شیشه مربا که درب آن سوراخ شده باشد یا قوطی روغن یک لیتری که بالای آن تنگ شده باشد .

هویج یا سیب زمینی که شبیه پیپ سوراخ شده باشد .

قطره چکان ، زرورق ، پاکت سیگار که باز و پهن شده باشد ، اسکناسهای لوله شده .

لوله های به طول حدود ۲۰ سانتی متر از جنس های مختلف به ویژه کاغذ ، مقوا ، چوب ، نی ، لوله های حصیری و لوله خودکار  تکه های پلاستیکی ، پوکه های آمپول .

قاشق غذا خوری و چای خوری سیاه شده .

تکه های دستمال کاغذی ، پنبه ، اسفنج ، فیلتر سیگار که گوشه آن سوخته باشد .

وجود آبلیمو ، جوهر لیمو ، لیموترش در اطاق یا محلهای غیر معمول .

مصرف مواد مخدر نه تنها باعث تسکین آلام روحی نمی شود بلکه خود به مرور زمان و با اعتیاد فرد به بزرگترین مصیبت روحی و جنسی تبدیل می شود .

در بررسیهای انجام شده در شرکت تعاونی تخصصی ترک اعتیاد تهران در ایران روزانه 4 میلیارد تومان صرف خرید مواد مخدر شامل تریاک و هروئین میشود .

این رقم معادل 5 میلیون دلار در روز و ۷/۱ میلیارد دلار در سال است یعنی تقریبا 10% در آمد نفتی کشور وبا این رقم میتوان به یک میلیون خانوار فقیر در کشور ماهیانه 120 هزار تومان پرداخت کرد و آنها را از فقر نجات داد. این صحبتها را هفته گذشته در مصا حبه با مطبوعات انجام دادیم و بسیاری از آنها این مطلب را چاپ کردند (ایران ،آسیا ،آفتاب ،جهان اقتصاد ،اعتماد ،طبرستان ،و...) ولی آنچه را که نگفتیم درباره قیمت مواد مخدر در جهان و ایران و مقایسه آنها با هم بود.در بیشتر کشورهای جهان به نسبت سایر اقلام مورد نیاز زندگی مواد مخدر از ایران ارزانتر است !!!!! ولی نه به این دلیل که آنها عوارض آن را درک نکرده اند بلکه به این دلیل که افزایش بهای این مواد علاوه بر اینکه هزینه های زیادی را به علت بار نظامی و انتظامی به کشورها تحمیل می کند و از طرف دیگر هر چه قیمت بالاتر برود قاچاقچیان پول بیشتری را به جیب می زنند. به عنوان مثال بهای یک گرم هروئین در آمریکا تقریبا 1 دلار است و در ایران 10 دلار ،این 9 دلار تفاوت بیشتر به جیب قاچاقچیان میرود.

به نظر میرسد باید هزینه ها را بیشتر صرف آموزش و پیشگیری از اعتیاد در جوانان کنیم و کمتر به مسا یل نظامی و انتظامی در این باره بپردازیم .